Paracetamol: 1ste keus bij pijn of koorts

Paracetamol is het eerstekeuzegeneesmiddel om pijn of koorts te verlichten (tenzij je allergisch bent, uiteraard!). Het is een geneesmiddel met weinig tot geen bijwerkingen, dat je ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan gebruiken. Compleet veilig? Op voorwaarde dat je het correct gebruikt!

Bespreek steeds met je apotheker of jij paracetamol nodig hebt en in welke vorm, dan kan je het veilig toevoegen aan je medicijnkastje thuis. Hij zal je meteen ook nog eens uitleggen wat de juiste dosis op het juiste moment is.

Let op je lever

In sommige landen, zoals Zweden, mag paracetamol verkocht worden in de supermarkt, zonder advies of begeleiding. Dat is niet zonder risico. Wanneer je het geneesmiddel in de juiste dosis neemt, wordt paracetamol door de lever afgebroken en is er effectief geen gevaar. Maar, als je te veel paracetamol inneemt, kan de lever de stof niet snel genoeg afbreken en wordt paracetamol omgezet in een giftige molecule die fataal kan zijn. Dan spreken we van paracetamolvergiftiging.

Het risico op vergiftiging stijgt wanneer je alcohol drinkt: ook die stof wordt afgebroken in je lever. Dus als je lever beide stoffen tegelijk moet verwerken, wordt het risico groter dat ze niet kan volgen en vergroot ook het risico op vergiftiging. De schade daarvan beperkt zich trouwens niet tot je lever, maar kan ook een ernstige impact hebben op je nieren.

Paracetamol tegen pijn, zo hou je het veilig

Goed, het is dus belangrijk om paracetamol juist te gebruiken zodat je je lever niet overbelast. Als je deze pijnstiller goed gebruikt, is het wel effectief een heel goed middel waarmee je veilig pijn of hoge koorts (> 38,5°) kan verlichten thuis. 

Hoe gebruik je paracetamol op een veilige manier?


Begin altijd met de laagst effectieve dosis: 500 mg

Neem nooit meer dan 1 gram (1.000 mg) per keer

Bij zelfzorg neem je maximaal 3 gram (3.000 mg) per dag

Verhoog de dosis niet en neem niet sneller een nieuwe dosis als je toestand niet meteen verbetert

Wacht minstens 4 uur voordat je een nieuwe dosis neemt

Gebruik paracetamol niet langer dan 5 dagen zonder doktersadvies

Vermijd alcohol tijdens een behandeling met paracetamol

Zorg dat kinderen en dieren niet bij de paracetamol kunnen komen (en dat geldt overigens voor alle geneesmiddelen!)


Tip!

Paracetamol werkt het snelst (na een halfuur) als je het op een lege maag inneemt, maar je mag het ook bij het eten innemen. De pijnstiller is 3 tot 6 uur werkzaam.

Neem je al medicatie tegen koorts, pijn of symptomen van verkoudheid en/of griep?

Die geneesmiddelen kunnen ook paracetamol bevatten! Controleer dat voordat je op eigen initiatief nog paracetamol inneemt, om de maximale dosis van 3 gram per dag niet te overschrijden. Bij twijfel kan je steeds terecht bij je apotheker om dat na te gaan.

En voor kinderen?

Paracetamol is ook voor kinderen vanaf 3 maanden het eerstekeuzegeneesmiddel tegen pijn en koorts. Speciaal voor kinderen bestaat paracetamol in zetpillen of siroop, dat laat toe om de dosis makkelijker aan te passen aan het lichaamsgewicht van het kind. Let goed op de toestand van je kind: beweegt het voldoende, drinkt, eet en slaapt het goed? Als het niet goed gaat, als de koorts verhoogt of ze blijft aanhouden, vraag je best het advies van je arts.